04. јануар 2017.

Začin KIM

ZDRAVLJE - KIM začin

Пре свега да решим неке недоумице.
КИМ = КУМИН ?
Неее :)
Ким и кумин су сасвим различите биљке, иако их многи мешају. На око их лако можете помешати, међутим семенке кима су нешто веће од семенки кумина. Уз то када их помиришете, код кима ћете осетити изражен мирис ментола. Код кумина је присутан мирис који бих описала као источњачки, оријентални, без јасног обличја, односно могућности поређења са другим мирисима.
Знатно олакшава ствар у разликовању, то што кумин најчешће можете наћи у праху.

Нешто о киму од давнина:

Обзиром да природно расте у земљама истока, ким се од најранијих времена користи у Египту и Индији. Опште је познато да су га користили Египатски фараони и да је једна бочица уља црног кима пронађена у гробници фараона Тутанкамона.


Римски војници су га јели са хлебом.
Некада је коришћен и као обавезан састојак у љубавним напицима који су требали да спрече губитак заинтересованости вољене особе.

Лековита својства:


Многа су лековита својства. Познат је као лек који подстиче варење и јача желудац. Позитивно делује на болести плућа, умирује кашаљ. Спречава појаву рака, здраве ћелије штити од оштећења, уништава ћелије тумора. Сматра се да олакшава болове приликом порођаја и сам порођај.

Уље црног кима: садржи велики број корисних састојака међу којима су калцијум, гвожђе, бакар, цинк, фосфор, фолну киселину, витамине Б1, Б2 и Б3.
Истраживања су показала да помаже код снижавања холестерола, успоставља правилан рад имунитета, регулише пробаву, негује кожу, користи се у превенцији алергија, регулише висок притисак као и ниво шећера у крви.


Као и ким у облику семена, и уље црног кима можете наћи у продавницама здраве хране.

Како вам се допада чланак?


Искрено ваша,

Милица

4 коментара: