22. 03. 2020.

Kako da se obučem u doba korone?

Upitali su me skoro za savet: “Kako da se obučem u doba korone?!” U momentima opšte zdravstvene krize često se pitamo šta je uopšte bitno. Da li je to hrana, mesta na koja idemo, želja da budemo poznati, novac ili možda odeća i obuća?  Suštinski nije ništa. Samo zdravlje, koje se odavno za većinu podrazumeva i nije na listi prioriteta.

kako da se obučem u doba korone

Šta će se desiti ako se za naporan dan koji vas čeka, ne doterate, ne našminkate, ne stavite omiljene minđuše? Sada znamo da je odgovor – ništa. Mnogima  koji u ovom periodu rade iz svojih domova, koji ne mogu da izlaze iz istih, može se postaviti pitanje koje se retko postavlja: “Šta obući?”. Šta biste vi odabrali da obučete, ukoliko znate da vas niko neće videti, sem osoba sa kojima živite i eventualno kolega jednom u nekoliko dana preko video poziva.

Oblačenje u doba korone: Život je odgođen – radosti nisu


Znam, većina je imala planirane neke događaje, večere, izlaske, možda čak i venčanja. Toalete koje  spremno čekaju da ugledaju svetlost dana. Međutim, sve je odloženo. Do kad? To više niko ne zna. Mada to polako prestaje i da bude bitno. Samo nam ostaje nadanje da će s nama i našim bližnjima biti sve u redu po okončanju ovog vanrednog stanja. Dakle, “kako da se obučem za vreme korone?!” Suština je da odeću, obuću i sve što nosimo na sebi kada izlazimo iz svojih stanova i kuća treba da doživljavamo kao male radosti. Nikako drugačije. Bitno je da znamo ko smo, bez obzira na to šta nosimo.

obučem u doba korone


Koronavirus ruinirao je svet mode. LVMH zaustavlja proizvodnju parfema u korist izrade očigledno neuglednog, ali očajnički potrebnog sredstva za čišćenje. Met Gala je (konačno) odgođena. Maloprodajne trgovine zatvaraju svoja vrata dok svi čekamo krizu. Moda i stil polako gube smisao jer je osećaj brige za zdravlje svojih bližnjih sada na prvom mestu.

Održavanje prisebnosti...


Svaki put kada sam prilazila ormaru, da bih se spremila za posao ili neki događaj, radovala sam se. Nekako sam svakog dana, sebe mogla da doživim na drugačiji način. Oduševljenje je posebno bilo na visokom nivou u letnjem periodu, kada sve miriše i svi su nasmejani. Međutim, moj entuzijazam se smanjuje što više vreme izolacije odmiče. Nekako mi ta želja za modnim samoizražavavanjem uopšte nije bitna.

korona #stayathome #ostanikodkuce


Nasuprot meni, postoje ljudi koji se oblače na poseban način, bez obzira što ne izlaze iz okvira svoje dnevne sobe. Tako zadržavaju normalnost, nadam se. Valjda svako ima drugačiji pristup. Ja sam se okrenula kozmetici, pisanju i čitanju knjiga. A vi?

Kada sve ovo prođe, nadam se da ćemo svi shvatiti da odeća nije najbitnija u životu pojedinca. Ona predstavlja samo male radosti, ne čine osobu, njen karakter.

U ovakvim danima, pokušajte da nađete nešto što vas uveseljava. To može biti i više stvari. Neka to budu sitnice, male radosti. Neka to bude doteranost (možda je to odgovor na pitanje “kako da se obučem za vreme korone”), zadovoljstvo samim sobom, volja za novim saznanjima. Tako ćemo očuvati zdrav razum i spremni dočekati vedre sunčane dane za nošenje tih divnih toaleta koje već neko vreme čekaju svoj pravi trenutak.

Iskreno vaša,

Milica






Nema komentara:

Objavi komentar