21. 03. 2020.

Mentalno zdravlje - Koronavirus

U našem hiperpovezanom svetu strah od koronavirusa jako se oseća. Shvatamo sve što se događa, ali kada dođe do prezasićenja informacijama, može doći do panike. Ukoliko se osetite nelagodno u tom smislu, ne očajavajte. Na lak način možete pomoći sebi i bliskim osobama.

mentalno zdravlje koronavirus


Nakon što duboko udahnete (duboko disanje može resetovati vaš nervni sistem), razmotrite tačke u nastavku.


Razumite situaciju i preuzmite kontrolu


Ako se ne osećate dobro, evo nekoliko stvari koje možete učiniti da se opustite u trenucima  neizvesnosti: Odvojite ono što vam je pod kontrolom od onoga što nije. Postoje stvari koje možete učiniti. Korisno je usresrediti se na njih. Operite ruke. Podstaknite ostale da operu svoje. Uzmite vitamine. Ograničite slušanje vesti i priliv informacija.

Učinite ono što vam pomaže da osetite osećaj sigurnosti. Verujem da do tog osećaja svi dolazimo na različite načine, ali zapamtite, važno je da ne upoređujete sebe sa drugima. U redu je ako ste odlučili da se osećate sigurnim tako što nećete prisustvovati velikim društvenim događajima, ali važno je da razlikujete izolaciju koja je zasnovana na potencijalnoj bolesti od one koja je zasnovana na depresiji.

Izađite napolje, u prirodu - čak i ako izbegavate gužve, ako vam je to u ovom trenutku dozvoljeno. Ako sunce sija, dobićete dozu vitamina D, a značiće vam i svež vazduh. Naravno, vežbanje pomaže i vašem fizičkom i mentalnom zdravlju.

Izazovite se da ostanete u sadašnjosti. Možda se vaša briga stapa - vi ne razmišljate samo o onome što se trenutno događa, već projektujete u budućnost. Kad vas zabrine nešto što se nije dogodilo, vratite se u sadašnji trenutak. Pokušajte da primetite znake, zvuke, ukuse i drugo što možete osetiti u vašem neposrednom trenutku i imenujte ih. Angažovanje na aktivnostima obazrivosti jedan je od načina da  budete prizemljeni kada stvari izgledaju izvan vaše kontrole.

Ostanite povezani sa drugim ljudima i posegnite za razgovorom ako vam treba veća podrška. Razgovarajte s pouzdanim prijateljima o tome šta osećate. Ako se osećate posebno anksiozno ili se borite sa svojim mentalnim zdravljem, u redu je kontaktirati stručnjaka za mentalno zdravlje radi podrške. Ne morate biti sami sa sopstvenom zabrinutošću. Može biti prijatno podeliti ono što proživljavate sa obučenim osobama.

Dišite i pokrenite se


Pronađite osamljeno mesto udaljeno od aktuelnih dešavanja ... soba za odmor, kupatilo, neko mesto u prirodi. Osvežite dah.  Zatim započnite sa brojanjem vaših udisaja i izdisaja. Polako i neprekidno udahnite dok brojite do 4, a potom izdahnite dok brojite do 7.

Obično je pet ponavljanja dobar cilj, ali možete dodati još ako vam prija. Disanje nikad ne boli. Što se tiče držanja, lagano uvijanje tela će pomoći. Isprobajte jednostavnu pozu u kojoj možete sesti.  To možete obaviti bilo gde.

Sedite s prekrštenim nogama, stavite ruke iznad glave, izdahnite i uvijte se u desno, dovodeći levu ruku do desnog bedra, a desnu iza leđa. Ovde napravite nekoliko udaha. Zatim stavite ruke iznad glave, prebacite težinu na noge i premestite se u suprotnom smeru.

Takođe, možete približiti stopala i prebaciti težinu na levo. Potom podignite i savijte desnu nogu dovodeći osnovu desnog stopala prema unutrašnjosti bedara. Zadržite nekoliko ponavljanja daha, a zatim to isto ponovite prebacujući težinu na desno stopalo i savijajući levu nogu. Pri tom, u sebi ponavljajte: „Vodeći računa o sebi, bolje ću brinuti o drugima."

Iskreno vaša,

Milica


Nema komentara:

Objavi komentar