03. 04. 2020.

Zašto imate suvu kožu i šta treba da uradite da biste je se rešili

Postoji veliki broj razloga zbog kog osećate da je vaša koža suva. Međutim, to sto osećate da je koža suva ne mora da znači da zaista i jeste. Pre nego što se odlučite za odlazak na skupe tretmane da biste popravili izgled i teksturu vaše kože pročitajte ovaj tekst.

zašto imate suvu kožu i šta treba da uradite da biste je se rešili


Najčešći momenat kad se može osetiti suvoća kože lica o kom većina žena govori je momenat posle čišćenja lica. U tom trenutku najčešće osećamo suvoću i zategnutost. Razlog tome je što vaš čistač za kožu lica nije PH izbalansiran. Kao rezultat upotrebe takvog proizvoda, vaša koža počinje da proizvodi više ulja ili postaje previše suva.
Zaključak je da u ovom slučaju treba da obratite pažnju koje proizvode koristite, jer nepravilna upotreba, odnosno upotreba neodgovarajućih sredstava za čišćenje može izazvati suvoću kože lica, a da ona sama po sebi zaista i nije takva.

Osnovno pitanje je: Kako možete da znate da li zaista imate suvu kožu?


Jednostavno. Izgled suve kože može biti različit, ali tu je nekoliko osnovnih pokazatelja. Najčešće, na koži može biti puno crvenila, može se ljuštiti i biti iritirana. Najbolji način da utvrdite da li imate suvu kožu je prilikom pranja lica - ako se nakon čišćenja koža oseća zategnuto koža, to je loš znak. Čak i ako se sat vremena kasnije koža postane masna, to su samo ulja vašeg tela koja pokušavaju da nadoknade nedostatak hidratacije.

zašto imate suvu kožu i šta treba da uradite da biste je se rešili


Šta može da izazove suvu kožu?


Pre svega, uzrok je prečest piling. Pilingovanje dva puta nedeljno više je nego dovoljno jer i vaše telo prirodno zna kako se čisti - veliku ulogu igra i vaša ishrana. Zdravlje creva i organa za varenje je vrlo važno. Probiotici i minerali poput selena dokazano pomažu kod ekcema i akni. Moja preporuka je da uvrstite selen u svakodnevnu upotrebu, jer će vam pomoći da postignete balans u okiru svog organizma koji će se sigurno videti i spolja, na vašoj koži.

Uz to, moguće je da vam koža nije dovoljno hidrirana. Može da se desi da koristite losione koji ostaju na površini vaše kože i zapravo ne prodiru ispod površine. U tom slučaju serumi su dobro rešenje, posebno serumi na bazi hijaluronske kiseline koji vam mogu pomoći u hidrataciji kože. Ova vrsta seruma je dobra jer ne začepljuje pore.

Koje vrste sastojaka / proizvoda trebate apsolutno da se klonite?


Moj savet je da izbegavate eterična ulja i mirise, ako imate suvu kožu! Ovo su sastojci koji mogu izazvati crvenilo i upalu i jako iritirati kožu. Zbog toga,  izbegavate ih prilikom odabira proizvoda za negu kože. Neki kažu da je alkohol loš za suvu kožu, ali ako je nisko na popisu sastojaka, onda zaslužuje preporuku jer omogućava bolju apsorpciju proizvoda.

Glikolna kiselina je nešto od čega definitivno želite da se klonite. To je nešto što možda želite da koristite jednom mesečno - samo vrlo malu količinu, jer je to blagi piling, samo da biste se oslobodili neke boje. Ali, to nije nešto što bi trebalo koristiti u noćnim serumima ili u svakodnevnom serumu.

zašto imate suvu kožu i šta treba da uradite da biste je se rešili


Za koja sredstva za sidanje šminke se treba odlučiti da biste izbegli suvu kožu?


Ne možete koristiti isto stedstvo za skidanje šminke tokom cele godine. Mleka za skidanje šminke su odlična za zimski period, ali leti ih treba zameniti nekim laganijim sredstvom, radi uravnoteženja PH vrednosti vaše kože.

Kao što sam već pomenula, ne treba preterivati sa pilingom. Dovoljno je dva puta nedeljno, maksimalno, kako god vam koža izgledala. Prekomerno pilingovanje može dovesti do isušivanja kože. Takođe prekomerni piling može dovesti do promene boje kože, do pojave crvenih, smeđih  fleka ili mrlja po celom licu. Preterani piling može dovesti i do pojave akni, ako ste im skloni, jer stvara na površini kože okruženje koje je vrlo pogodno za njihov razvoj.

Ukoliko imate suvu kožu, nekad možete preskočiti upotrebu tonika, jer on može još više da isuši vašu kožu. Tonici vrlo često u svom sastavu imaju glikolnu kiselinu ili alkohol, koji mogu dovesti do jakog isušivanja kože.

zašto imate suvu kožu i šta treba da uradite da biste je se rešili



Šta raditi ukoliko imate suvu i osetljivu kožu?


Osnovni savet je da povećate unos vode. Voda potpomaže filtriranje svega što je u crevima, a sve što se dogodi na površini vaše kože započinje u vašim crevima. Ako se creva ne filtriraju dovoljno, znači da nemate čista creva. Ako ne pijete odgovarajuću količinu vode, koža se ne zaceljuje ispravno. Pijenje vode i uzimanje vitamina može doneti veliku razliku na površini vaše kože.


Takođe, možete koristiti hidratantni losion sa hijaluronskom kiselinom ili neki koji je lagan - sve što na vašoj koži neće biti preteško i neće začepiti pore. Započinjete sa malim količinama losiona jer ljudi sa suvom kožom misle da je u redu preterana hidratizacija, što na kraju još više začepi vaše pore. Vaša koža želi da diše.

zašto imate suvu kožu i šta treba da uradite da biste je se rešili


Zaključak:


Na kraju ovog teksta želim da vam još jednom kažem da je najbolji način da održite vašu kožu lepom i hidriranom unos dovoljne količine vode. Takođe, vodi možete dodati i malo limuna da pomogne apsorbciju. Kada je koža lica u pitanju, osnovno je da negu kože počnete sa vlažnim licem i da vodite računa o proizvodima koje koristite. Uz to, hidratantni serum sa hijaluronskom kiselinom, a možda i malo vitamina e, mogu vam dodatno pomoći.

Iskreno vaša,
Milica

Nema komentara:

Objavi komentar